Francouzské město Rouen se signálem digitálního rozhlasu od září letošního roku

26. únor 2019

Rozhodnuto je o startu osmnácti rozhlasových stanic ve dvou multiplexech. Do budoucna je díky tomu zajištěna kapacita pro další hráče.

Až osmnáct rozhlasových stanic bude možné přijímat ve francouzském městě Rouen skrze digitální pozemní vysílání DAB+. Informoval o tom portál tendanceouest.com. Všechny programy se nemají vejít do jedné, ale dvou sítí. Do budoucna tak bude prostor pro další rozšíření, se kterým francouzský regulátor CSA počítá. Podobně jako v ostatních zemích je již kapacita VKV rozhlasu téměř vyčerpaná, proto DAB+ poskytne prostor pro vstup dalších hráčů na trh.

Majitelé digitálních rádií se mají těšit na lepší zvukovou kvalitu, stabilní příjem při jízdě v automobilu, případně doplňkové služby. Technologie DAB+ umožňuje například distribuci obrazových informací, takzvané slideshow. Díky tomu se mohou na přijímačích s barevným displejem objevovat například fotky moderátorů, náhledy právě hraných písniček, loga stanic a řada dalšího. Do budoucna Francie počítá s náhradou DAB+ za VKV, aktuálně ale tento plán nemá žádné konkrétní obrysy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související