Hesenský rozhlas nabídne pět regionálních oken, v DAB+ však pouze tři

9. srpen 2023

Stávající kapacita multiplexu hr Radio neumožňuje Hesenskému rozhlasu nabídnout na platformě digitálního rádia DAB+ více než tři regionální verze na rozdíl od analogového rádia VKV/FM, kde se počítá s možností odpojování dle jednotlivých oblastí. Do budoucna bude nutné ještě tento problém vyřešit.

Čtěte také

Portál Satelifax upozornil koncem června na skutečnost, že DAB+ multiplex hr Radio neumožňuje šiřit více jak tři regionální verze pro dostupné okruhy stanic hr1 a hr3. Kompletně bude možné místní vysílání slyšet pouze prostřednictvím analogového rádia VKV/FM. Na druhou stranu, DAB+ má tu výhodu, že bude schopen poskytnout kteroukoliv ze tří regionálních verzích posluchačům v kterémkoliv místě Hesenska, kde je k dispozici signál veřejnoprávní sítě hr Radio.

Vyvstala proto otázka, zdali by nebylo možné Hesenskému rozhlasu nabídnout kapacitu v další síti. To však v současné době není možné. Takový multiplex není k dispozici, respektive HR nedisponuje povolením pro provozování takové programové nabídky. V sousedním Bavorsku je vyřešeno regionální odpojování prostřednictvím místních multiplexů Oberpfalz, Oberfranken, Niederbayern a dalších. Zemskou síť hr Radio doplňují v Hesensku nabídky Hessen Süd a Hessen Nord.

autor: lukpo
Spustit audio

Související