Hesenský rozhlas spustil regionální verze stanic hr1 a hr3

3. srpen 2023

Regionální vysílání budou moci koncesionáři hesenského veřejnoprávního rozhlasu poslouchat do budoucna i na stanicích hr1 a hr3, doposud bylo k dispozici pouze na okruhu hr4. Z tohoto důvodu došlo v DAB+ multiplexu hr Radio ke změně datových toků. Všechny stanice jsou nyní k dispozici s hodnotou bitrate 88 kbps, místo dosavadních 136 kbps nebo dokonce 144 kbps.

Regionální zprávy pro tuto spolkovou zemi budou moci posluchači naladit ve třech verzích – Severní Hesensko, Střední Hesensko a Porýní-Main. Vysílání pro jednotlivé oblasti je k dispozici také online. Technická změna byla naplánovaná na léto, aby měli posluchači dostatek času své přijímače přeladit, samotná realizace na vysílací straně pak začne platit od podzimu. Celkem uslyší koncesionáři šest hodin regionálního vysílání denně.

Hesenský rozhlas je možné na kanálu 7B naladit i v některých oblastech Čech, jedná se ale o příjem na tzv. DX úrovni, tzn., že je zapotřebí externí anténa. Nejvíce do vnitrozemí zasahuje jeho signál v oblasti Brdů, kde lze například tento multiplex registrovat na vrcholu Třemšín. Příjem sítě je jinak na našem území problematický. Obvyklejší je například výskyt berlínského kanálu 7B, který na tomto kmitočtovém bloku nabízí síť Berlin/BRBG 7B.

autor: lukpo
Spustit audio

Související