Hesenský rozhlas využije pro pokrytí problematického území DAB+ vysílač v jiné spolkové zemi

23. březen 2021

Rozhlasovou síť hr Radio by měl doplnit v budoucnu nový DAB+ vysílač Holzminden-Neuhaus. Z koordinací německého telekomunikačního regulátora BNetzA to vyčetl portál Satellifax. Nový vysílač by byl umístěn ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Vysílač Holzminden-Neuhaus bude další z řady lokalit, které pokrývá problematické území konkrétní spolkové země ze sousední oblasti, konkrétně půjde o Dolní Sasko. Nová kóta má posloužit pro šíření signálu hesenského veřejnoprávního multiplexu hrRadio, informuje portál Satellifax. Nejde pochopitelně zdaleka o první případ. Setkat se můžeme například s šířením signálu z Hesenska pro Durynsko, Braniborska pro Meklenbursko-Přední Pomořansko a podobně. Kdy by měl nový vysílač začít fungovat, není v tuto chvíli oficiálně jasné.

Signál z plánované kóty by měl být šířen výkonem 2,5 kW ve vertikální polarizaci. V současné době je v provozu třináct vysílačů, které šíři signál veřejnoprávního DAB+ multiplexu hr Radio. Kromě kóty Holzminden-Neuhaus jsou v plánu další dva – v polovině letošního roku s 10 kW Würzberg a prozatím bez termínu Hohe Wurzel s 5 kW. Oba vysílače by pochopitelně měly fungovat ve vertikální polarizaci. Součástí digitální sítě hr Radio jsou stanice hr1, hr2, hr3, regionální mutace hr4, YOU FM a zpravodajský okruh hr-info.

autor: lukpo
Spustit audio

Související