Historický milník: Česká televize dokončila přechod na DVB-T2 a pozemně už vysílá pouze ve Full HD

2. říjen 2020

Proces byl v případě veřejnoprávní televize zahájen před dvaceti měsíci a diváci získali kromě lepší obrazové kvality například i prostorový nebo originální zvuk. Do multiplexu České televize jsou umístěny i její regionální mutace. Šíření signálu DVB-T je minulostí.

Česká televize dokončila tento týden ve Zlínském kraji přechod pozemního vysílání ze standardu DVB-T na DVB-T2. V současné době už mohou tedy diváci terestrické platformy naladit všechny její programy pouze ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jde ale pouze o jednu z několika výhod, které DVB-T2 přináší. Diváci získali k programům ČT také prostorový nebo originální zvuk, stabilnější příjem a rozšířila se i dostupnost červeného tlačítka HbbTV v případě koupě nového televizoru.

„Česká televize se na tento technologicky i organizačně náročný projekt dlouhodobě připravovala. Změna si vyžádala celou řadu technologických inovací uvnitř televize a investice v řádu stovek milionů ročně, jak v provozu přechodové sítě, tak v nutné obměně vysílání a produkce. Od počátku bylo naším hlavním cílem, aby měli diváci České televize dostatek informací i času se na změnu připravit, a to se povedlo,“ uvedl mimo jiné generální ředitel veřejnoprávního média Petr Dvořák.

Aby svým divákům Česká televize změnu co nejvíce usnadnila, spustila vysílání v DVB-T2 pomocí přechodové sítě již na jaře roku 2018 – dvacet měsíců před prvním vypínáním formátu DVB-T. V tomtéž roce odstartovala intenzivní informační kampaň na území celého Česka. Diváci se mohli obracet také na Divácké centrum ČT, které vyřešilo přes 23 tisíc telefonických a e-mailových dotazů týkajících se právě přechodu na DVB-T2. Pozemní vysílání využívá nadále přes 50 % populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související