Hudební televize Óčko mění způsob distribuce signálu na satelit, využije internetovou trasu

4. březen 2019

Divák pozná změnu na přechodu do kódování MPEG-4 a zlepšenou obrazovou a zvukovou kvalitou. Paralelní distribuce by měla trvat jeden měsíc.

Hudební televize Óčko využije nový způsob distribuce signálu na satelit Astra, pozice 23,5 stupně východně. Stanice bude zakódována prostřednictvím internetového protokolu a následně předána společnosti SES. Na straně operátora pak bude signál dekódován a klasickou distribuční cestou posílán přes uplinkové paraboly na satelit. Óčko se tak dostane k divákům ve vyšší obrazové kvalitě (rozlišení 720x576) a v novějším kódování.

V současné době probíhá distribuce signálu do SES ve formátu MPEG-2, následně dochází k překódování do MPEG-4/AVC. Na straně diváka je tedy vyžadován odpovídající přijímač, což už je však v době, kdy už jsou všichni klienti služby Skylink vybaveni pro příjem kanálů ve Full HD rozlišení, prakticky samozřejmost. Po přechodném období dojde k nahrazení zdrojového signálu MPEG-2 IP streamem. Aktuálně jsou proto na satelitu k dispozici dvě verze Óčko TV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související