Inverzní počasí dorazilo i na Moravu. Zahrál tu i lokální DAB+ multiplex Českých Radiokomunikací

21. říjen 2020

Přírodní úkaz spojený s podzimními měsíci nelze nijak ovlivnit, je proto zbytečné ho hlásit operátorům, případně diváckých linkám televizních stanic. Dlouhodobě se jedná o tradičně se opakující jev.

Inverzní počasí v plné síle udeřilo v těchto hodinách na rozhlasový i televizní příjem. Potvrdily to reakce čtenářů portálu Digitální rádio v diskusním boxu. Uživatel s přezdívkou OK2HF informoval, že se mu na Moravě podařilo zachytit několik DAB+ multiplexů z Čech a Německa. Mezi nejzajímavější úlovky patřila rozhlasová síť ČRa DAB+ na kanálu 10D z pražského Strahova a RTI cz ze západočeského Klínovce na kanálu 9C. Multiplex Českých Radiokomunikací vzdálený 180 km má přitom výkon pouhých 125 Wattů a je lokálního charakteru.

Je třeba upozornit, že tyto multiplexy byly sice zachycené na kopci, nicméně pouze za použití teleskopické, tedy nikoliv externí antény. Dalšími sítěmi, které bylo možné dnes zachytit na Moravě, byly ve směru na západ, například Bayern na kanálu 11D z Bavorska, Teleko DAB1 ze severočeské Kukly na kanálu 6D nebo Příbrami, případně Prahy na kanálu 11A. Televizní diváci pro změnu mohli v některých oblastech zachytit mj. problémy s příjmem Regionální sítě 4, u níž docházelo na kanálu 46 ke kolizi s placenou nabídkou Freenet TV ze Saska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související