Italský veřejnoprávní rozhlas Rai vypnul střední vlny, signály z jeho vysílačů byly zachytitelné i v Česku

26. září 2022

Ze stejného důvodu jako Český rozhlas vypnula tento měsíc, konkrétně o půlnoci z 10. na 11. září, vysílání na AM rozsazích italská veřejnoprávní instituce Rai. Informují o tom tamní média. V Česku bylo možné bez problémů přijímat například kmitočet 657 kHz s okruhem Rai Radio 1 Toscana z Pisy s výkonem 100 kW, ale i některé další frekvence.

Kompletní přehled vypnutých frekvencí Rai lze najít například na italském portálu FM-world. Stanice Radio 1 byla posledním veřejnoprávním okruhem, který byl na středních vlnách (AM rozsah) k dispozici. V minulosti již docházelo k omezování původní distribuce signálu vypnutím programu Radio 2 a Radio 3. Budoucnost pozemní distribuce signálu Rai je tedy jasná. Kromě analogového vysílání FM půjde o digitální technologii DAB+.

Zajímavé je, že vysílání v AM rozsazích v Itálii ještě definitivně neskončilo. Rai sice své kóty vypnula, nicméně ve své misi nadále pokračují některá soukromá rádia. Italštinu na středních vlnách je tak možné v Česku nadále zaslechnout například na kmitočtu 1584 kHz, který obsadil vysílač stanice Radio Diffusione Europea z Terstu. V České republice lze nadále na AM rozsazích naladit některá komerční rádia, například Rádio Dechovka či Český Impuls.

autor: lukpo
Spustit audio

Související