Italský veřejnoprávní rozhlas Rai zvažuje vypínání analogového vysílání na FM. Už od roku 2025

5. duben 2022

V letech 2025 až 2030 by měl italský veřejnoprávní rozhlas Rai vypnout analogové vysílání v FM pásmu. Takový je plán, který předpokládá jeho stávající šéf Roberto Sergio. Podle něho by měl Rai naopak investovat do digitálního rádia DAB coby ekologicky šetrnější a ekonomicky výhodnější technologie.

„Hovořili jsme o vysokých účtech, které hodně ovlivňují Rai Radio, a přemýšleli jsme o způsobu distribuce signálu. Já i nejvyšší vedení věříme, že nastal čas, abychom rozhodně tlačili na vypnutí FM a posílení DAB. Zahájení odstávky analogových vysílačů navrhujeme od roku 2025, abychom dosáhli úplného přechodu na digitální vysílání v roce 2030,“ konstatoval v rozhovoru pro portál ItaliaOggy Roberto Sergio.

Itálie není zdaleka první zemí, která uvažuje o opuštění FM pásma a sázku na digitální rozhlas DAB+. Podobné zprávy už se v uplynulých týdnech objevily například na německých portálech s tím, že k vypnutí analogového rádia by mohlo u našich západních sousedů dojít za deset let, tedy v roce 2032. Norsko k tomuto roku přistoupilo v roce 2017, v omezené míře zde však FM funguje doposud. Švýcarsko se na tento krok chystá v období 2023 až 2024.

autor: lukpo
Spustit audio

Související