Německý veřejnoprávní rozhlas ARD uvažuje kvůli zvýšeným nákladům na distribuci o vypnutí FM vysílání

24. březen 2022

V průběhu roku 2024 by mohl německý veřejnoprávní rozhlas ARD začít oznamovat omezení analogové distribuce v FM pásmu. Vedou ho k tomu zvýšené finanční náklady na paralelní distribuci s digitálním vysíláním DAB+. K definitivnímu vypnutí FM v případě veřejnoprávního rozhlasu by došlo do konce roku 2032.

Analogové vysílání v pásmu FM by v případě německého veřejnoprávního rozhlasu ARD a všech jeho zemských odnoží mělo pokračovat ještě deset let, do konce roku 2032. Zprávu, kterou citovalo několik tamních oborových webů, citoval mimo jiné portál Teltarif. K vypínání analogového signálu by docházelo postupně, pravděpodobně již od roku 2024. Záměr vychází ze zprávy Komise pro zjišťování finančních potřeb vysílatelů (KEF).

V oblasti digitalizace rádia je velmi daleko například sousední Bavorsko, kde již diskuse na toto téma probíhají. Zpráva, která byla publikována v uplynulých týdnech, počítá s postupným omezováním finančních prostředků na paralelní analogovou a digitální distribuci. V některých lokalitách již vypnula FM signál rozhlasová rodina Deutschlandradio, doposud šlo ale o některé, méně významné lokality s nízkými vyzářenými výkony.

autor: lukpo
Spustit audio

Související