Kanál 10D se v Praze na několik hodin uvolní, multiplex ČRa DAB+ ze Strahova čeká výluka

25. říjen 2022

České Radiokomunikace naplánovaly na tento týden údržbovou přestávku na vysílačích, které šíří signál rozhlasového multiplexu ČRa DAB+, tedy sítě tohoto operátora, nikoliv Českého rozhlasu. Jako první se v úterý 25. října v 10 hodin odmlčí pražský Strahov na kanálu 10D, ve čtvrtek 27. října pak budou následovat další kóty.

Vypnutí multiplexu ČRa DAB+, které bude probíhat v době mezi desátou a patnáctou hodinou je zajímavé nikoliv proto, že dojde k přerušení distribuce této sítě, ale z důvodu dočasného uvolnění kanálu 10D. Zájemci o dálkový příjem, kteří jsou běžně v dosahu signálu na tomto kmitočtovém bloku, tak mohou otestovat, zdali se zde neobjeví nějaký vzdálenější multiplex. Jedním z tipů může být například síť DAB+ Freiberg.

Z pohledu posluchače je přerušení vysílání na kanálu 10D prakticky nepodstatné. Strahov šíří signál multiplexu ČRa DAB+ velmi malým výkonem a problematické je i samé pokrytí hlavního města. Z toho důvodu byla již dříve zkoordinována tato síť na kanálu 7A z vysílače Praha – Žižkov. Tato kóta se odmlčí také, avšak v nočních hodinách, ve čtvrtek 27. října, mezi jednou a pátou hodinou, stejně jako Plzeň – Košutka a Ostrava – Hošťálkovice. Opět bude mít výluku i Strahov.

autor: lukpo
Spustit audio

Související