Kde leží nejbližší rozhlasový nebo televizní vysílač? A kterým směrem? Poví nám to webová aplikace

10. červenec 2020

Ocitli jste se v neznámém terénu? Chcete si naladit rádio nebo televizi? Nebo hledáte cíl odpoledního nebo celodenního výletu? Mobilní verze stránek GSMWeb.cz Vám poradí.

GSMweb.cz je nekomerční server spravující databázi vysílačů mobilních operátorů v Česku. Obsah databáze naplňují svými příspěvky desítky dobrovolníků tzv. "lovců" BTS.

Jednoznačný identifikátor konkrétního mobilního vysílače povinně doplňuje slovní popis polohy, GPS souřadnice a datum poslední aktualizace. Většinu záznamů provází také galerie fotografií vztahující se ke konkrétní lokalitě. Centrálním bodem webu je vyhledávač. Získané záznamy je možné v záhlavích sloupců řadit.

Protože se lokality mobilních vysílačů i zájmy "lovců" nezřídka prolínají s rozhlasovým a televizním vysíláním, ukázalo se smysluplné využít vyvinuté databázové nástroje i potřeby vedení seznamů rozhlasových a televizních vysílačů. Postupně tak spatřily světlo světa seznamy VKV-FM vysílačů (čerpal ze seznamu Jihlavského DX klubu), vysílačů digitálního rozhlasu a nakonec i digitální televize (uvádí stav po přechodu na DVB-T2). Na fotogalerii GSMwebu se také odkazují seznamy v našich rubrikách Jak poslouchat DAB+ a Ladíme DVB-T2.

Webové stránky GSMwebu pro mobilní zařízení - m.gsmweb.cz nabízejí kromě vyhledávače také službu "Nejbližší BTS v mém okolí" pracující s aktuální polohou uživatele.

Mobilní GSMweb.cz: ukázka - nejbližší DAB+ vysílače

Pomocí dlaždic v záhlaví výpisu se volí mobilní operátor a generace mobilní sítě. K výběru výpisu VKV-FM, digitálního rozhlasu a televize se proklikneme prostřednictvím dlaždice se třemi tečkami. Poklikem na dlaždici GPS ! dochází k aktualizaci polohy uživatele.

Motivací k výstupu na blízký kopec může být pro zdatné fotografy také skutečnost, že některým VKV-FM nebo televizním dokrývačům ještě chybí fotografie, případně jsou fotografie staršího data nebo horší kvality.

Husarským kouskem může být zpochybnění a doložení jiného umístění vysílače, než uvádí seznam. Není to vyloučeno právě u záznamů bez fotografie. Zajímavé z tohoto pohledu mohou být dokrývače multiplexu České televize neprovozované Českými Radiokomunikacemi i dokrývače multiplexu finální sítě 24.

Spustit audio