Když přestali mlčet. Radio Wave uvádí nový podcastový seriál Reakce

6. červen 2023

Co se stane, když dva kamarádi přestanou zavírat oči před sexuálním zneužíváním na vysoké škole a rozhodnou se změnit systém? Nejen o tom je nový hraný podcastový seriál Reakce.

Ukrajinka Lera nastupuje na vysokou školu s touhou začít nový život. Od samého začátku jí univerzitní prostředí klade do cesty mnoho překážek. Na party k zahájení semestru pomůže neznámé studentce se zvládnutím panické ataky. Krátce nato zjišťuje, že se dívka rozhodla školu opustit. Lera cítí, že něco není v pořádku a myslí si, že celá situace musí nějak souviset s podezřelým chováním oblíbeného pedagoga.

Leře ani jejímu novému kamarádovi Maxovi to není jedno. Společně začnou rozplétat mnoho let zakořeněné toxické chování, o kterém všichni ostatní do té doby jen mlčeli a přehlíželi ho.

Autorkou námětu je umělkyně, aktivistka a herečka Marie-Luisa Purkrábková, která stála u zrodu iniciativy Ne!musíš to vydržet a v roce 2021 společně s dalšími popsala projevy zneužívání a mocenské dominance ze strany pedagogů na pražské DAMU. Režie se ujala Natália Deáková, která v minulosti režírovala podcastové seriály Neklid a Rituál.

V hlavních rolích uslyšíte Natalii Golovchenko, Viktora Kuzníka, Zdeňka Piškulu, Anežku Šťastnou a mnoho dalších.

Pětidílný podcastový seriál Reakce poslouchejte od 5. června 2023 na wave.cz/reakce, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Námět: Marie-Luisa Purkrábková
Scénář: Radio Wave
Kreativní producentka a dramaturgyně: Kateřina Rathouská
Účinkují: Natalie Golovchenko, Viktor Kuzník, Zdeněk Piškula, Anežka Šťastná, Natália Drabiščáková, Tereza Dočkalová, Tomáš Petřík, Tereza Jarčevská, Jakub Koudela, Jitka Špálová a Kateřina Rathouská
Zvuk: Jitka Špálová
Zvukový design: Stanislav Abrahám
Hudba: Jakub Kudláč
Režie: Natália Deáková
Premiéra: 5. 6. 2023
Asistentka režie: Dana Reichová
Odborná konzultace: Aneta Zápotocká (Magdaléna), Johanna Nejedlová (Konsent), Viktor Heumann (Transparent)
Grafika a vizuály: Day Shift Office (Bára Růžičková & Terezie Štindlová)
autor: Josef Kokta
Spustit audio

Související