Kódování VVC je definitivně standardem, oproti HEVC přináší padesátiprocentní úsporu datového toku

22. únor 2022

Organizace DVB v úterý na svém webu informovala, že kódování VVC, nástupce formátu H.265/HEVC, se stalo součástí základní specifikace pro použití kódování videa a zvuku ve vysílání a širokopásmových aplikacích. V tuto chvíli lze tak hovořit o tom, že se tento formát může stát do budoucna standardem.

Kódování VVC, zveřejněné v listopadu 2020, je nejnovějším členem rodiny standardů kódování videa. Podle dosažených výsledků je VVC schopen kódovat video s průměrnou padesátiprocentní úsporou datového toku při stejné subjektivní kvalitě ve srovnání s H.265/HEVC, tedy jeho předchůdcem ze stejné „rodiny“. Díky tomu je VVC jednou z nejúčinnějších technologií kódování videa, které jsou v současné době k dispozici.

Nové video kodeky jsou důležitými nástroji pro vylepšené video zážitky pro vysílání a širokopásmové připojení, jako je 8K, a také pro urychlení přijetí 4K Ultra HD. Přidání VVC s dalšími kodeky, které budou následovat, zajistí, že DVB bude i nadále poskytovat nejkomplexnější a nejflexibilnější sadu nástrojů na světě pro poskytování televizních služeb nové generace prostřednictvím vysílání a širokopásmového připojení.

Spustit audio

Související