Organizace DVB zveřejnila první specifikace pro přenos signálu v 8K rozlišení

3. prosinec 2021

Řídící výbor organizace DVB schválil minulý týden nové specifikace, které se týkají nabídky video služeb v 8K rozlišení. Stávající aktualizace rozšiřuje podporu pro kodek H.265/HEVC používaný například i v tuzemském vysílání DVB-T2 a jde o první z plánovaných kroků ke specifikaci kódování DVB videa.

HEVC (High Efficiency Video Coding), také známý jako H.265, je standard, který nabízí o 25 až 50 procent lepší kompresi dat při stejné úrovni kvality ve srovnání s jeho předchůdcem MPEG-4/AVC. Používá se již na několika trzích po celém světě včetně České republiky. Dosud zahrnovaly specifikace DVB body shody HEVC pouze pro rozlišení až 4K. V něm už lze najít některé programy v nabídkách tuzemských operátorů placené televize.

Nedávné aktualizace specifikace DVB zahrnují poskytování 8K UHD prostřednictvím vysílání (transport stream) i širokopásmového připojení (DVB-DASH). Aktualizované dokumenty, které budou součástí tzv. DVB BlueBooks, jsou specifikace DVB pro kódování videa a zvukuprofil DVB-DASH pro streamování videa a specifikace DVB-SI pro poskytování servisních informací. Všechny tři aktualizace také obsahují některé opravy chyb.

autor: lukpo
Spustit audio

Související