Specifikace pro nový kodek VVC přijde v příštím roce, řeší problém s kapacitou pro 4K a 8K televizi

30. červenec 2021

Organizace DVB dlouhodobě pracuje na vývoji nových kodeků a vylepšování stávajících distribučních prostředků. V aktuálním newsletteru informovala také o postupujících pracích na nových kodecích, které slouží pro distribuci signálu s rozlišením 4K a 8K.

Pro Českou republiku v řadě případů stále ještě science-fiction, pro organizaci DVB však realita – vysílání ve formátu Ultra HD. Aktuálním problémem je stále datová náročnost nejkvalitnějšího obrazového rozlišení. Dosavadní kodek HEVC by však do budoucna mohl nahradit, případně alespoň doplnit formát VVC. Spolu s AV1 a AVS3 může jít o potenciální rozšíření dosahu DVB standardů a zejména zvýšení efektivity kódování.

„DVB je průkopníkem ve vývoji systémů distribuce médií a v budoucnu připravuje cestu pro pokročilé systémy 4K a 8K,“ uvedl Peter MacAvock, předseda DVB Project, a doplnil: „Průmysl pozorně sleduje naši práci a jsme si jisti, že DVB opět přinese nové základy v televizní technologii.“ Zvýšená účinnost kódování by mohla v některých zemích umožnit distribuci UHD také na pozemní platformě díky nižším nákladům na šíření.

autor: lukpo
Spustit audio

Související