Komerční multiplex DAB Thueringen má výrazně zlepšit pokrytí

21. únor 2023

Do komerční rozhlasové sítě DAB Thueringen bude vedle vysílačů Weimar a Erfurt zařazena ještě v letošním roce také nová kóta Inselsberg. Tento digitální multiplex by tak bylo možné přijímat celkem ze tří kót. Omezené pokrytí má tato síť i směrem do Čech. Je jí možné zachytit například v části Krušných hor.

Na plánované rozšíření multiplexu o další vysílač upozornil portál Satellifax. „Do 1. července nebo 1. srpna tohoto roku má být vysílač Inselsberg a další vysílače začleněny do sítě soukromého DAB+ multiplexu,“ uvedl Durynský státní mediální úřad (TLM) na žádost jednoho z posluchačů ve facebookové skupině "UKW & DAB+ Rundfunk". Lze předpokládat, že rozhlasová síť by pak zlepšila i pokrytí, které má směrem na území Čech.

Primárním vysílačem s pokrytím 10 kW je v současné době Weimar/Großer Ettersberg doplněný o Erfurt-Hochheim s 2 kW. Nová kóta Inselsberg má mít výkon 10 kW, využita pravděpodobně bude tradiční vertikální polarizace. O případných dalších vysílačích není zatím v databázi FMLIST ani portálu UKWTV.de řeč. V současné době je v tomto multiplexu šířeno osm stanic, mj. Antenne Thüringen, Schlager Radio nebo Radio Holiday.

autor: lukpo
Spustit audio

Související