Multiplex DAB Thueringen zasahující i do Krušných hor chystá rozšíření

29. srpen 2022

Privátní digitální rozhlasová síť pro německou spolkovou zemi Durynsko chystá na příští rok rozšíření o vysílač Inselsberg. Nově by tak mělo být signálem pokryto zejména východní Hesensko až město Erfurt. Expanze by se mohla týkat i dalších lokalit, jako je Gera nebo Jena, provozovatel sítě o nich ale zatím oficiálně nepromluvil.

Rozhlasová síť DAB Thueringen v současné době funguje ze dvou vysílačů, a to Weimar/Großer Ettersberg s 10 kW a kombinovanou polarizací a Erfurt-Hochheim s 2 kW ve vertikální polarizaci. O nové lokalitě Inselsberg se zmiňuje s odvoláním na Rundfunkforum portál Satellifax. Technické parametry této kóty nejsou v případě sítě DAB Thueringen známé. Inselsberg už šíří signál nabídek DR Deutschland, Antenne DE a MDR Thueringen.

Oborový portál předpokládá, že vysílače jako Gera a Jena budou taktéž součástí rozšiřování sítě, protože cílem je zajistit zejména dobré pokrytí dálnice A4. Rozhlasová síť má v Čechách na kanálu 12B výrazně horší pokrytí než veřejnoprávní multiplex MDR Thueringen na kanálu 8B. Redakce našeho portálu zaregistrovala nabídku DAB Thueringen v řadě lokalit Krušných hor. Přijímat je ji možné například v Loučné pod Klínovcem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související