Komunitní rádia v Bádensku-Württembersku se dočkají podpory pro DAB+, česká mají smůlu

1. srpen 2024

V Bádensku-Württembersku se plánuje vznik menších DAB+ sítí, což může přinést zásadní změny pro komunitní rádia. Na přípravě pracuje tamní mediální regulátor Landesanstalt für Kommunikation (LFK). Místní rádia jsou však zklamána, že o těchto plánech dosud nebyla informována. V současnosti jsou všechny rozhlasové stanice v regionu v DAB+, kromě deseti komunitních a vzdělávacích rádií.

Čtěte také

Komunitní rádia jako Radio Dreyeckland byla v roce 2022 uznána jako 'Public Value', což znamená, že by měla mít lepší dostupnost pro posluchače. Bohužel, ani v městě Freiburg, kde tato stanice působí, není tento požadavek naplněn, což ztěžuje posluchačům přístup k jejich vysílání. Přechod na digitální rádio DAB+ by zajistil lepší kvalitu signálu a širší pokrytí bez rušení. Na rozdíl od technologií přes mobilní sítě je DAB+ zdarma, anonymní a dostupný pro všechny.

Situace v České republice

V kontrastu s německou spolkovou zemí Bádensko-Württembersko v České republice se zatím s podporou komunitních a nekomerčních rádií pro DAB+ vůbec nepočítá, jak vyplynulo z rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu nebo postoje Ministerstva kultury. V České republice využívá DAB+ podle loňského Radioprojektu 17 % posluchačů, což je výrazně méně než v Bavorsku, kde je podíl posluchačů digitálního rádia již 60 %.

Čtěte také

Podpora digitálního vysílání komunitních rádií by mohla rozšířit nabídku a přinést větší diverzitu názorů a obsahu, což je důležité pro demokracii a veřejnou diskusi. Přesto se česká scéna musí spokojit s nižší úrovní digitální podpory, což omezuje rozvoj těchto médií. V následujících měsících se mají nové DAB+ multiplexy rozvíjet přirozeně vedle stávajícího FM vysílání. Podpora technologie bude na samotných operátorech a rozhlasových stanicích.

Výzva ke změně

Komunitní rádia v Bádensku-Württembersku volají po rovnosti s komerčními stanicemi, které získávají finanční podporu z rozhlasových poplatků pro své digitální vysílání. Toto volání po spravedlivém zacházení a lepší finanční podpoře by mělo být inspirací i pro český trh, aby byla zajištěna různorodost a kvalita rozhlasového vysílání pro všechny posluchače.

autor: lukpo
Spustit audio

Související