„Studená sprcha“ od ČTÚ, regulátor nekompromisně zamítl poznámky k využití III. pásma

22. květen 2024

Český telekomunikační úřad oznámil 19. března na svých webových stránkách, že po dobu jednoho měsíce se mohou všichni zájemci nejen z řad operátorů vyjadřovat k využití pásma 174 až 380 MHz. 21. května měly výsledky připomínek pro všechny účastníky hořké vyústění. Úřad bez výjimky zamítnul poznámky všech operátorů, jednotlivcům se pak nevěnoval vůbec.

Čtěte také

Odborná veřejnost i běžní zájemci o technologii DAB+, kteří zaslali Českému telekomunikačnímu úřadu své připomínky k budoucímu využití III. pásma, respektive kmitočtového rozsahu 174 až 380 MHz, mají smůlu. ČTÚ postupoval nekompromisně podle zákona a jejich postřehy adresované na e-mailovou adresu podatelna@ctu.cz nepřijal. Zaslat připomínky pouze na elektronickou adresu nestačilo, další odstavce mj. dodávají, že formulář musí být opatřený také elektronickým podpisem.

ČTÚ ovšem nepřistoupil nekompromisně pouze k poznámkám, které zaslaly například známé tváře telekomunikačního úřadu jako šéf JOE Media Miroslav Pýcha, koordinátor projektu COLOR DAB+ Jakub Melín nebo Karel Mikuláštík modelující sítě pro operátory. Regulátor zamítl dle dokumentu zveřejněném na jeho webových stránkách i připomínky samotných operátorů, kterými byli Broadcast Services, Czech Digital Group, České Radiokomunikace, RTI cz a Teleko digital.

autor: lukpo
Spustit audio

Související