Koncerty stanice 3sat si na internetu nepustíte, Arte tuto možnost nabízí

10. prosinec 2021

Kuriózní situace přináší nastavení podmínek vysílacích zpráv v případě zahraničních kanálů dostupných na českém území. Zatímco ze satelitu Astra si například tradiční silvestrovské koncerty stanice 3sat pustíte zcela bez problémů, pro online prostředí už to neplatí. Naopak francouzsko-německá televize Arte vystoupení umělců neblokuje.

Koncerty německojazyčného kanálu 3sat patří k tradiční silvestrovské zábavě satelitních diváků. Důvodem je snadná dostupnost stanice ze satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně, kde signál není kódován, případně pozemní vysílání DVB-T2 od našich západních sousedů nebo kabelová síť společnosti Vodafone v Čechách, případně nabídka Nej.cz. Pokud byste si však stejné koncerty chtěli pustit na internetu, budete mít smůlu.

Současné technologie tak přináší paradoxní situaci, kdy si divák může pustit zahraniční stanici v rámci lineárního vysílání prakticky v celé Evropě, ten samý program ale nemůže sledovat na internetu. Je zde totiž uplatněna geoblokace. V průběhu letošního Silvestra se mohou diváci těšit například na vystoupení umělců, jako jsou Dua Lipa, Kylie Minogue, Coldplay a řada dalších. Problém geoblokace řeší například televizory s Android TV.

Velmi oblíbenou videoplatformou mezi kulturně orientovanými diváky je portál Arte. Německo-francouzská stanice je průkopníkem v oblasti nových technologií. Několikrát již například vysílala na satelitu Astra ve 4K rozlišení s vysokým dynamickým rozsahem HDR. Arte na nabízené pořady geoblokaci neuplatňuje. Aktuálně je zde možné zcela bezplatně zhlédnout vystoupení umělců, jako jsou například Morcheeba nebo Sting.

autor: lukpo
Spustit audio

Související