Liberecká televize RTM+ si přechodem na DVB-T2 polepšila, její obraz je kvalitnější

28. únor 2020

Severočeská stanice je k naladění od dnešního dne místo kanálu 25 na kanálu 43, kde doposud vysílala Česká televize v DVB-T. Multiplex 24 z liberecké Černé Studnice, která má významný zásah i do středních Čech, obsahuje patnáct programů.

Liberecká televize RTM+ vysílá od dnešního dne prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Regionální stanice ukončila vysílání v původním multiplexu 4, kde byla dostupná s kódováním MPEG-2, a přešla nově do formátu H.265/HEVC. Díky navýšení rozlišení z poměru 720x576p na 960x540p se zvýšila obrazová kvalita programu, navíc už nedochází k nepříjemnému rozpadání obrazu, kterým bylo charakteristické vysílání stanice právě v DVB-T.

Ukázka z vysílání liberecké televize RTM+

Severočeská regionální televize je tak ukázkovým příkladem toho, že přechod se kvalitativně může vyplatit i programům tohoto typu. Místní stanice si však už v minulosti vyzkoušely, že s rozlišením je možné jít ještě víc. V době vysílání Přechodové sítě 13 byly do podzimu loňského roku některé programy k dispozici ve Full HD rozlišení, později však došlo k jejich překlopení právě do formátu, který České Radiokomunikace označily jako qHD – poměr 960x540p. Stanice nevysílá doplňkové služby, přesto, že je signalizace HbbTV zapojena.

autor: lukpo
Spustit audio

Související