Severočeská regionální televize rtm plus začala vysílat ve Full HD rozlišení

19. prosinec 2018

Stanice bude v tomto rozlišení k dispozici pro kabelové a IPTV operátory, později by takto mohla být k dispozici i na platformě HbbTV.

Severočeská regionální televize rtm plus, která operuje na území Libereckého a nově také Ústeckého kraje, si připravila pro své diváky příjemné překvapení. Od začátku tohoto týdne je program dostupný ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Portálu Digitální rádio tuto novinku potvrdil Jan Punčochář, majitel a výkonný ředitel stanice. Ve Full HD kvalitě je program dostupný v nabídce on-line služby SledováníTV.cz, a to jak ve své liberecké, tak i ústecké mutaci. V pozemním vysílání je obrazová kvalita beze změny.

„Kabelové sítě a internet jsou pro nás snadnou cestou, jak můžeme k divákům dostat vysílání v HD kvalitě,“ uvedl pro Digitální rádio Punčochář. Naopak pozemní vysílání by pro provozovatele programu znamenalo výrazně zvýšené náklady, takže v tomto směru nelze očekávat nějaké novinky. „V příštím roce bychom chtěli spustit hybridní vysílání HbbTV s naším archivem a věřím, že i zde budeme divákům moci stream v HD kvalitě nabídnout,“ uklidnil diváky na pozemní platformě šéf severočeské regionální televize. 

Významnou technickou novinkou, kterou se může rtm plus pochlubit, je vysílací systém, který umožňuje odbavovat najednou vysílání zároveň pro operátory v pozemním i kabelovém vysílání a také příspěvky ukládat pro webové stránky. „Je to technické řešení, které nám výrazně usnadňuje práci a díky němuž můžeme divákům nabízet kvalitní servis jak pro Liberecký tak i Ústecký kraj,“ pochlubil se Jan Punčochář, který se nebude bránit know-how sdílet případně ani s dalšími regionálními stanicemi. Stanice je k dispozici například i v kabelové síti UPC.

autor: lukpo
Spustit audio

Související