On-line služba SledováníTV nabídne u 35 programů doplňkové titulky

16. prosinec 2020

Internetová televize SledováníTV nasadila zobrazení dodatečných titulků, které uvítají jak neslyšící diváci, tak i filmoví nebo seriáloví fanoušci. Zdrojovými daty jsou buďto DVB data nebo teletext. Výsledkem převodu titulků je univerzální formát WebVTT.

Internetová televize SledovaniTV zavádí před vánočními svátky možnost zobrazení doplňkových titulků. Aktuálně je k dispozici tato funkce u 35 kanálů, pro které je vytvářeno 76 titulkových stop. Jedná se mimo jiné o Českou televizi, stanice komerčních skupin Nova a Prime nebo prémiové programy společnosti HBO Europe. Podpora titulků potěší nejen neslyšící diváky, ale i ty, kteří chtějí například sledovat filmy nebo seriály v originálním znění. Dostupnost titulků závisí na partnerech služby, které jí jednotlivé programy dodávají.

U jednoho televizního kanálu může být i několik jazykových verzí, systém podporuje titulky v 10 mutacích. Kromě češtiny nechybí ani podpora slovenštiny, hlavní světové jazyky jako je angličtina, němčina či španělština, ale mj. i maďarština nebo ruština. Někteří programmeři používají formát DVB, jiní pro přenos titulků využívají teletext. Výsledkem převodu titulků je univerzální formát WebVTT, který je použitelný na všech platformách od chytrých televizí přes web až po mobily. Operátor v současné době pracuje na jejich postupném nasazení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související