Lokální DAB+ multiplex v Drážďanech odstartoval se šesti stanicemi

7. červenec 2023

Začátkem 27. týdne roku 2023 bylo v Drážďanech spuštěno vysílání samostatného lokálního DAB+ multiplexu pro saskou metropoli. Přesah na české území bude pravděpodobně minimální. Udávaný výkon je oproti celoplošných a regionálním sítím pouze 1,6 kW ve vertikální polarizaci. Signál byl spuštěn na kanálu 11A, což brání jeho zachycení například na území Prahy a širokého okolí.

Čtěte také

Od pondělí 3. července lze přes DAB+ v oblasti Drážďan přijímat dalších šest programů: coloRadio, egoFM, MEGARADIOmix, PELI ONE Urban Music Radio, Radio Dresden 2 a Radio Holiday. V síti by měla být i Dresden Eins, zatím zde ale chybí. Start místního DAB+ multiplexu Dresden provedl operátor platformy Divicon Media přesně v 10 hodin. Nové stanice nyní potenciálně zasahují kolem 800 tisíc lidí v hlavním městě Saska a jeho okolí prostřednictvím výkonných antén na televizní věži v Drážďanech.

Společnost Divicon Media provozuje místní multiplexy ve Freibergu a Lipsku od roku 2018 a lokální programovou nabídku Chemnitz od poloviny února 2023. V dubnu byly v nejlidnatějších městech Saska přidány tři nové regionální multipexy. „Úspěšná aktivace místního DAB+ multiplexu v Drážďanech je poslední plánovanou etapou technického rozšíření a posledním kouskem skládačky pro technický dosah potenciálně přibližně 3,8 milionu obyvatel v celém Svobodném státě,“ uvedl výkonný ředitel Divicon Media Franz Coriand.

autor: lukpo
Spustit audio

Související