Drážďany se dočkají lokálního DAB+ multiplexu začátkem července, na novém kanálu

27. červen 2023
Drážďany (ilustrační foto)

V novém termínu, ale také na novém kanálu bude fungovat nový lokální DAB+ multiplex pro saské město Drážďany. Informovala o tom německá média. Spuštění nové programové nabídky je doslova za dveřmi, stanoveno bylo na příští pondělí, tedy 3. července. Obsahovat bude pravděpodobně zatím osm programů.

Čtěte také

Lokální rozhlasový multiplex má být šířen z vysílače Dresden – Wachwitz výkonem 1,6 kW ve vertikální polarizaci. Velkým překvapením je ale nakonec použitý kanál, který byl dlouhodobě avizován jako 5B, nakonec byl ale zvolen kmitočtový blok 11A. Jde tak o další saskou programovou nabídku, jejíž příjem na širším území Čech nebude možný. Kanál 11A používá pro svůj multiplex aktuálně i příbramská firma Teleko digital, a to v Praze (Strahov) a Příbrami (Hvězdárna).

Podle portálu Teltarif lze předpokládat, že v multiplexu bude šířeno nejprve osm stanic. Půjde konkrétně o programy Radio Dresden 2, Radio WSW, lulu.fm, MEGARADIOmix, coloRadio, egoFM, Peli One a Radio Holiday. Minimálně dvě značky jsou dobře známy i některým českým posluchačům. lulu.fm je první německou stanicí určenou LGBTQ komunitě, která expandovala také do Vídně, egoFM vysílá v několika bavorských sítích a nabízí zejména nemainstreamové interprety.

autor: lukpo
Spustit audio

Související