Místní DVB-T multiplexy čeká přelaďování, nejvíce by se dotknulo Regionální sítě 7

1. listopad 2019

Dokument, který dal k dispozici regulátor operátorům, je nyní v připomínkovém řízení. V případě společnosti Progress Digital je ve hře mj. přeladění vysílačů v Plzni, Českých Budějovicích nebo Trutnově.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil na svých webových stránkách aktualizovanou verzi využití kmitočtového spektra v rozsahu 470 až 960 MHz. Dokument je zajímavý zejména z pohledu budoucnosti jednotlivých regionálních televizních sítí, které budou muset v některých případech uvolnit své stávající kanály a přesunout se na náhradní. Ty bude možné využívat do 30. června 2020. Dokument je v současné době prozatím v připomínkovém řízení a jednotliví operátoři se k němu mají vyjádřit do 25. listopadu.

Pokud by dokument zůstal ve stávající podobě, nejvíce by se dotknulo přelaďování Regionální sítě 7 společnosti Progress Digital, za níž stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek. Šlo by celkem o deset z celkových dvanácti vysílačů uvedených v tabulce. Figurovaly mezi nimi mimo jiné středočeské Kozmice u Benešova, České Budějovice, Plzeň – vodárna a Plzeň – město, ale také západočeský Klínovec nebo východočeský Trutnov. Ve dvou případech – České Budějovice a Plzeň – figurují v tabulce České Radiokomunikace.

Na konkrétní změny jednotlivých vysílačů upozorňuje poslední strana následujícího dokumentu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související