Regionální síť 4 přejde na kódování MPEG-4, Praha TV zůstává nadále v SD kvalitě

29. říjen 2019

Provozovatel televizního multiplexu využije ukončení vysílání České televize ve standardu DVB-T a jejího přechodu na DVB-T2. Diváky, kteří již budou mít nový přijímač, se tak přechod prakticky vůbec nedotkne.

Pražská Regionální síť 4 přejde 28. listopadu v 10 hodin dopoledne na novější kódování MPEG-4/AVC, doposud využívala původní MPEG-2. Společnosti Prague Digital TV, která multiplex provozuje, se tak odhadem rozšíří datová kapacita přibližně o 3 až 4 Mbps a otevře se tak případný datový prostor pro dalšího klienta/klienty. Regionální síť 4 obsahuje programy Kinosvět, Praha TV, Retro Music TV, Rádio Dechovka a Český Impuls.

Termín pro přechod na novější kódování nezvolil provozovatel sítě náhodně. 27. listopadu bude z vysílačů Žižkov a Cukrák ukončeno šíření České televize ve standardu DVB-T a pozemní cestou už tak bude možné tyto stanice sledovat pouze ve vysokém rozlišení obrazu díky DVB-T2. Praha TV, která v souvislosti s druhou televizní digitalizací uvažovala o přechodu na formát HD, zatím tento plán odložila. Důvodem je cena za distribuci oproti SD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související