Multiplex 24 dokončí příští týden svou expanzi, změny v DVB-T2 však nekončí

25. září 2020

Jako poslední se nové televizní sítě dočkají obyvatelé Zlínského a Moravskoslezského kraje. K dílčím změnám bude docházet po dokončení přechodu celoplošných stí ve všech multiplexech. Stanice FTV Prima se dočkají v DVB-T2 vyšší obrazové kvality.

Provozovatel multiplexu 24, společnost Digital Broadcasting, dokončí v příštím týdnu svou expanzi po České republice. 29. září bude spuštěno pět nových DVB-T2 vysílačů ve Zlínském a o den později dalších pět v Moravskoslezském kraji. Zároveň dojde k ukončení dosavadního multiplexu 4 a Přechodové sítě 13. V DVB-T2 multiplexu 24 mohou diváci naladit například stanice mediální skupinu Nova, Šlágr TV, Prima Comedy Central nebo JOJ family.

„Spuštěním dalších lokalit multiplexu 24, který šíříme ve standardu DVB-T2/HEVC, pokračujeme v intenzivní realizaci Technického plánu přechodu schváleného vládou. Potvrzujeme zároveň naši pozici významného hráče v rámci zemského celoplošného i regionálního televizního vysílání v České republice. Těší nás velký zájem provozovatelů televizního vysílání o šíření jejich televizních programů v naší nové Vysílací síti „24“,“ uvedl jednatel Digital Broadcasting Radim Pařízek.

Čtěte také

Na dokončení přechodu celoplošných sítí se připravují také České Radiokomunikace. Jako poslední zahájí přechod na DVB-T2 okolí Zlína a Valašsko. Poslední zářijový den vypne z vysílačů Tlustá hora a Ploštiny stávající DVB-T vysílání České televize a diváci budou moci tyto programy sledovat už jen v novém formátu. V průběhu října čeká přeladění i komerční TV stanice. Přechodem na DVB-T2 získají diváci všechny nejsledovanější TV programy zdarma a některé z nich v HD kvalitě.

Přechodem celoplošných sítí na standard DVB-T2 končí druhá fáze digitalizace pozemního televizního vysílání, nicméně změny na terestrické platformě nekončí. Začátkem listopadu lze očekávat další novinky v multiplexech Českých Radiokomunikací. Půjde o ukončení distribuce kanálů s předvolbou „P“ a překlopení stanic FTV Prima do vyšší obrazové kvality. Operátor zároveň plánuje ukončení krajské Regionální sítě 8, jejíž klienty přesunul v průběhu času do jiných multiplexů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související