Multiplex 24 přesouvá liberecký vysílač na vrchol Ještědu, DVB-T2 síť výrazně zlepší pokrytí

26. květen 2021

Společnosti Digital Broadcasting se podařilo získat další stěžejní kótu pro šíření své digitální televizní sítě. Od dnešní šesté hodiny ranní je možné multiplex 24 naladit také ze severočeského Ještědu, kde byl doposud vysílač umístěn na dolním stanovišti lanovky. Využit je nadále kanál 43.

Diváci v dotčené oblasti buďto pocítí zlepšení stávajícího signálu, v případě, že ho doposud měli horší, nebo pro ně budou šířené programy úplnou novinkou. K dispozici jsou mimo jiné tématické klony mediální skupiny Nova, Paramount Network nebo stanice JOJ Family.

Spuštění vysílače na Ještědu řeší mimo jiné problematické pokrytí z kóty Jablonec nad Nisou – Černá Studnice nebo Česká Lípa - Špičák. Lokality spolu fungují v takzvané jednofrekvenční síti SFN.

Změna na Ještědu konkrétně souvisí s přesunem stanoviště na horní zastávku lanovky. Změnil se i povolený výkon z 500 Wattů na 16 kW.

V současné době provozuje společnost Digital Broadcasting necelých osm desítek vysílačů po celé republice s pokrytím cca. 93 procent území České republiky, respektive 97,4 procenta tuzemské populace.

„Zahájením vysílání multiplexu 24 z nejvyšší stanice lanovky na Ještědu pokračujeme ve strategii neustálého zlepšování pokrytí, jak v Libereckém kraji, tak celkového pokrytí celoplošné vysílací sítě „24“ a budeme v tom pokračovat i nadále,“ uvedl bez bližších podrobností Jakub Juhas, výkonný ředitel Digital Broadcasting.

autor: lukpo
Spustit audio

Související