Multiplex Českého rozhlasu z Ještědu nově s výkonem 5 kW, DAB+ zlepší pokrytí v Libereckém i Středočeském kraji

22. duben 2022

Český rozhlas ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi přistupuje letos poprvé k významnému rozšíření svého DAB+ multiplexu. Severočeský vysílač Ještěd navýšil úderem 13. hodiny výkon z původního 1 kW na 5 kW. Tuto změnu pozitivně zaznamenají obyvatelé Libereckého i části Středočeského kraje.

Přírůstek pokrytí vysílače Liberec po zvýšení vyzářeného výkonu. Původní pokrytí představuje modrá barva, nové pak červená.

„Tato změna umožní plné využití tak významného vysílače, jakým je Ještěd a zajistí vyšší intenzitu a homogenitu elektromagnetického pole signálu DAB+ v oblasti severních a středních Čech. To v důsledku povede ke zkvalitnění příjmu našeho DAB+ multiplexu v této oblasti. Je to jeden z dalších kroků, kterými se snažíme přinést více posluchačům signál našich stanic v digitální kvalitě,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Posluchače v Libereckém kraji potěší, že si budou moci na více místech naladit kvalitní signál Českého rozhlasu Liberec v multiplexu ČRo DAB+ na kanálu 12C, stejně jako řady dalších stanic veřejnoprávního média. V síti jsou přítomny i další regionální okruhy včetně středočeského, ale i digitální programy jako Radiožurnál Sport, ČRo Pohoda, Radio Wave a řada dalších. Nabídku pochopitelně tvoří i původně pouze analogové okruhy jako Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Plus.

autor: lukpo
Spustit audio

Související