Multiplex ČRo DAB+ v Praze bude několik hodin bez signálu, vysílač Žižkov čeká výluka

11. březen 2019

Na údržbovou přestávku se musí majitelé digitálních i analogových rádií připravit od půlnoci do páté hodiny ranní, pak přijde na řadu odstávka televizních multiplexů.

České Radiokomunikace provedou zítra údržbovou přestávku na pražském vysílači Žižkov (Mahlerovy sady). Odstávka se konkrétně dotkne pozemního digitálního rozhlasu DAB+. Údržbová přestávka naplánovaná na 12. března proběhne v době od půlnoci do páté hodiny ranní. V průběhu těchto zásahů probíhají standardní práce na vysílači, které se pravidelně opakují. Ve stejném čase, tedy v době od půlnoci do páté hodiny ranní, budou mít výluku tak VKV frekvence šířené ze Žižkova. To může být zajímavá zpráva pro zájemce o lov vzdálených signálů v pásmu FM. Od šesté do patnácté hodiny mají výluku DVB-T a DVB-T2 multiplexy.

V čase 0:00 až 5:00 nebudou moci majitelé digitálních rádií na území hlavního města naladit a poslouchat stanice v multiplexu ČRo DAB+. Jeho součástí jsou všechny celoplošné okruhy Českého rozhlasu, dále digitální stanice a také vybrané regionální okruhy. V případě, že bude chtít zájemce pro svůj DAB+ přijímač alternativu, může vybírat ze dvou možností. Tou první je operátor Teleko na kanálu 11A (vysílač Strahov), druhou pak společnost RTI cz (kanál LD). Je možné, že Pražané o signál ČRo DAB+ vůbec nepřijdou, budou ho však mít výrazně zhoršený. Omezené území hlavního města pokryje vysílač Buková hora, případně Černá hora.

autor: lukpo
Spustit audio

Související