Multiplex DR Deutschland by mohl mít z bavorského Wendelsteinu větší pokrytí

6. březen 2023

Navýšení výkonu ze dvou na pět kilowatt by mohlo dojít v případě bavorského vysílače Wendelstein u DAB+ multiplexu DR Deutschland. Posouzení zvýšení pokrytí nyní realizuje Spolková síťová agentura (BNetzA). V multiplexu jsou šířeny například stanice Deutschlandfunk, sunshine live nebo Klassik Radio.

Mezinárodní koordinace týkající se navýšení výkonu ze dvou na pět kilowatt probíhá v současné době, informuje portál Satellifax. Díky lepším parametrům by bylo možné posílit pokrytí v regionech, jako je například Horní nebo Dolní Bavorsko. Multiplex DR Deutschland obsahuje dlouhodobě třináct rozhlasových stanic, mezi které patří okruhy veřejnoprávního Deutschlandfunk a komerčních programů, mj. i Schwarzwaldradia.

Wendelstein je v Bavorsku jednou ze strategických kót. Svědčí o tom obliba vysílatelů právě odtud signál šířit. S externí anténou je možné například analogovou FM frekvenci 98.5 pro Bayern 3 přijímat až ve středních Čechách/Praze. V současné době je z Wendelsteinu šířen signál celkem pěti digitálních rozhlasových sítí ve standardu DAB+. Ve druhé polovině letošního roku se zde počítá i s aktivací multiplexu Antenne Deutschland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související