Multiplex TELEKO DAB1 z vysílače Lysá hora se podařilo zachytit až v Praze

21. září 2020

Operátor šíří v DAB+ síti stanice Rádio Proglas, Rádio Samson a DAB TOP40, součástí jsou dále dva okruhy Českého rozhlasu, a to pro Královéhradecký a Ústecký kraj.

Podzimní počasí převzalo vládu nad rádiovými vlnami a na rozhlasové i televizní přijímače přinesou v následujících týdnech a měsících nejedno překvapení. Stalo se tak i v případě sobotních mimořádných příjmových podmínek. V Praze se podařilo zachytit 19. září signál multiplexu TELEKO DAB1, který je šířen z moravskoslezského vysílače Lysá hora na kanálu 7B. Udávaný oficiální výkon je přitom podle příbramské společnosti Teleko digital pouhých 150 Wattů.

Na pražské Jižní Město dolétl v sobotu signál z místního vysílače vzdáleného téměř 300 km. Sobotní digitální éter byl pro lovce signálů plný zejména německých a rakouských vysílačů. Velmi silný byl zejména bavorský DAB+ multiplex Unterfranken na kanálu 10A, který dosahoval na přijímači TechniSat 210 téměř plné stupnice. Vzdálenost k vysílači Kreuzberg (Rhön) byla necelých 400 km. Příjem byl realizován dvěma spárovanými anténami Kathrein AV12.

autor: lukpo
Spustit audio

Související