Operátor Teleko digital rozdělil svůj rozhlasový DAB+ multiplex na dvě části, láká na nové stanice

15. leden 2020

Multiplex obsahuje stanice Rádio Proglas, Rádio Samson, DAB Plus TOP 40 a ve vybraných regionech i rádio Pigy. Nově byly do digitální sítě zařazeny stanice Českého rozhlasu.

Příbramská společnost Teleko digital dnes provedla významné změny ve své sítí digitálních vysílačů DAB+. Multiplex je nově rozdělen na dvě části a označen jako DAB1 a DAB2. Aktuální složení obou rozhlasových sítí je totožné. Výjimkou je pouze rádio Pigy, které je na přání jeho provozovatele k dispozici pouze v multiplexu DAB2. Ten je k dispozici majitelům digitálních rádií v Praze, Příbrami a Olomouci, zbytek sítě se pak identifikuje jako DAB1.

Stávajícími vysílanými stanicemi jsou country Rádio Samson, hitové DAB plus Top 40, křesťanská stanice Rádio Proglas, již zmiňované Pigy a některé vybrané regionální okruhy Českého rozhlasu, konkrétně Sever a Hradec Králové. Zbývající volná kapacita je nabízena stávajícím nebo novým soukromým rozhlasovým stanicím. ‚K vysílání zemského digitálního rozhlasu je nutná licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,‘ uvedla středočeská společnost. 

Všechny stanice jsou v současné době k dispozici s datovým tokem 96 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 2. Díky použitému zabezpečení EEP 1-A je možné stanice poslouchat i při velmi nízké kvalitě signálu a také v okrajových částech pokrytí. Výjimku tvoří pouze Pigy rádio, kde provozovatel multiplexu nastavil hodnotu EEP 2-A. V posledních měsících byla společnost Teleko digital aktivní v oblasti spouštění nových vysílačů. Ve III. pásmu je možné ji naladit ze Strážníku na Vysočině nebo Lysé hory v Moravskoslezském kraji.

autor: lukpo
Spustit audio

Související