Na diváky polských programů čeká začátkem příštího roku přelaďování, TVP končí ve III. pásmu

23. prosinec 2022

Polská veřejnoprávní televize ukončí začátkem příštího roku vysílání ve III. pásmu, které naši severní sousedé stále ještě plně neuvolnili pro potřeby pozemního digitálního rozhlasu. Od 3. ledna 2023 se budou kanály TVP Kultura a TVP Kobieta vysílat výhradně v DVB-T2 multiplexu Polské televize a dojde k jejich ukončení v síti 8 fungující nadále v DVB-T.

Polské televize skončila k 21. prosinci po čtyřech letech distribuční smlouva s operátorem EmiTel na šíření prostřednictvím DVB-T multiplexu 8. Veřejnoprávní vysílatel v tiskové zprávě potvrdil, že obě stanice bude možné naladit už pouze v DVB-T2. Polská televize již neprodloužila distribuční kontrakt, který byl uzavřen v prosinci 2018. V experimentální DVB-T2 síti zároveň dojde k vypnutí programové pozice TVP 4K.

Pro část diváků může tato změna teoreticky vzbudit zájem o přechod na technologii DVB-T2. Veřejnoprávní multiplex 3 vysílá u našich severních sousedů stále ve standardu DVB-T a migrace programů ze sítě 8 do jiné programové nabídky je určitým motivátorem. Přechod na DVB-T2 už přitom v letošním roce v Polsku proběhl, týkal se ovšem pouze komerčních stanic. Tamní multiplex 3 může ve standardu DVB-T pokračovat až do konce příštího roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související