Zůstane polský multiplex 8 ve III. pásmu pro digitální rozhlas? Jasno zatím není

1. únor 2022

Sousední Polsko čeká v následujících měsících přechod na pozemní digitální vysílání DVB-T2, která má být dokonce již v polovině letošního roku. Ve vzduchu se proto vznáší také otázka, jaké technické změny čekají multiplexu 8, který operátor EmiTel provozuje překvapivě ve III. pásmu sloužícím v okolních zemích výhradně pro šíření DAB+.

Stanice z multiplexu 8 by se mohly v souvislosti s přechodem na DVB-T2 přesunout do sítí označovaných číslicemi 5 a 6. Jak informoval portál Wirtualnemedia, Witold Kołodziejski, předseda Národní rady pro rozhlasové a televizní vysílání zaslal požadavek na telekomunikačního regulátora UKE. Aktuálně však zatím orgán nad kmitočtovým spektrem neposkytl v tomto směru jasnou odpověď a o změnách prozatím nebylo rozhodnuto.

Pro multiplex 8 navíc platí výjimka, že přechod na standard DVB-T2 pro něj není povinností, a to právě proto, v jakém kmitočtovém rozsahu funguje. Tento proces se týká pouze sítí, které operují od 470 do 790 MHz. DVB-T multiplex 8 se se svými frekvencemi pohybuje mezi 174 až 230 MHz. Rozhodnutí týkající se technických změn bude na provozovateli digitální sítě, společnosti EmiTel, a jednotlivých vysílatelích, které v této nabídce působí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související