Na Liberecku brzy hrozí kolize českého a německého DAB+ multiplexu, přiznal to i ČTÚ

6. únor 2023

V průběhu druhé poloviny letošního roku hrozí v severních Čechách kolize rozhlasové sítě Teleko DAB s novou programovou nabídkou ze sousedního Německa. Na vysílači Löbau má být právě v tomto časovém období spuštěn druhý celoplošný digitální multiplex Antenne Deutschland. Kmitočet, na kterém vysílá Teleko, nemá mezinárodní ochranu.

Čtěte také

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přiznává, že multiplex Teleko DAB z vysílačů Liberec – Proseč a Trutnov – Černá hora nemá mezinárodní ochranu a právo zde vysílat tak má právě německá strana. Společnost Antenne Deutschland plánuje rozšířit stejnojmennou rozhlasovou síť do regionu Löbau ve druhé polovině letošního roku, ale kdy přesně se tak stane, prozatím neprozradila. O možné budoucí kolizi se ale veřejně ví přibližně tři roky.

„Uvedené vysílače vysílající na kanálu 5D byly zkoordinovány na základě požadavku jejich operátorů nad rámec plánovaných kmitočtových přidělení (kanálů) podle Dohody Ženeva 2006 jako dočasné a pouze do doby dokončení změn Dohody Ženeva 2006,“ uvedla pro portál Digitální rádio mluvčí úřadu Tereza Meravá s tím, že kmitočty byly zahraničními regulátory odsouhlasené bez nároku na ochranu.

„Vzhledem k postupnému spouštění DAB+ vysílačů v okolních státech může docházet k rušení vysílačů, které využívají obdobné dočasné kanály. Jediným řešením je proto přechod vysílání na využívání kmitočtových přidělení podle Dohody Ženeva 2006, které budou dostupné úspěšným účastníkům výběrového řízení, jehož podmínky Úřad připravuje,“ doplnila mluvčí ČTÚ. Potenciální rušení obou sítí hrozí zejména na Liberecku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související