Na satelitu Astra 3B začne vedle Skylinku vysílat nová balkánská služba, část programů nabídne volně

15. listopad 2018

Provozovatel služby slibuje příjem na paraboly běžných rozměrů. Telekom Srbija plánuje nabídnout až 150 stanic.

Od prosince začne využívat pozici 23,5 stupně východně, kde je zaparkována družice Astra 3B, nová satelitní služba pro země bývalé Jugoslávie, konkrétně Srbsko, Bosnu a Hercegovinu a Černou Horu. Stejný satelit využívá i platforma Skylink, která prostřednictvím M7 Group operuje na území České republiky a Slovenska. Logicky se tak do budoucna nabízí spolupráce obou služeb, otázkou ovšem zůstává, zdali se oba operátoři programově potkají a mohou si být nápomocni. Společnost Telekom Srbija už zmíněný satelit částečně využívá.

Nová satelitní platforma umožní společnosti Telekom Srbija vysílat více než 150 kanálů, včetně až 30 programů ve vysokém rozlišení (HD). Na platformě budou dostupné také všechny srbské veřejnoprávní televizní kanály, čímž diváci z daných trhů získají kompletní nabídku obsahu. Další kanály budou dostupné divákům volně v režimu free-to-air. Tyto stanice by tedy mělo být možné bez problémů přijímat i na území České republiky a Slovenska. Novou satelitní službu bude možné přijímat s parabolami od průměru šedesát centimetrů.

„Jsme potěšeni, že spouštíme tak důležitou satelitní platformu se společností SES,“ uvedla Marijana Vukasinovic, obsahová ředitelka společnosti Telekom Srbija, a doplnila: „Pustili jsme se do našeho nejambicióznějšího projektu. SES má ovšem naší plnou důvěru díky kvalitě služeb a zkušeností, které přináší.“ Martin Ornass-Kubacki, viceprezident společnosti SES Video, k této dohodě řekl: „Země bývalé Jugoslávie jsou dynamicky se rozvíjejícím trhem, na který se SES již několik let zaměřuje, a jsme rádi, že posílíme náš vztah s Telekom Srbija.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související