Na Voticku Sársko, v Plzni francouzský multiplex ze Švýcarska. Podzim je tu v plné síle!

7. září 2023

Mimořádně dobré příjmové podmínky mohou pozorovat v těchto dnech zájemci o dálkový příjem signálů všeho druhu včetně digitálního vysílání DAB+. Ohlasy z facebookové skupiny Digitální rádio DAB+ naznačují, že blížící se podzim nastoupil v plné síle a babí léto se nabídkou zahraničních multiplexů nechává zahanbit. Úlovky leckdy přesahují i vzdálenost 500 km.

„Přátelé, ranní tropa s příměsí (babího léta) jsou opět tu a tato vlna naznačuje jen jedno: bude to velké. Dnešní ráno při procházce na Miličíně (Česká Sibiř) přineslo DAB+ multiplex DR Saarland na kanálu 9A z vysílače Tholey vzdáleného 550 km,“ informoval ve skupině Digitální rádio DAB+ čtenář našeho portálu Pavel Martínek. Jeho úlovek co do vzdálenosti pak trumfnul Daniel Neumann z Plzně, který oznámil zachycení 616 km vzdáleného vysílače se švýcarskou sítí SRG SSR F01.

Nabídka rozhlasových multiplexů v těchto dnech je zejména nad územím Čech opravdu bohatá. Vyskytují se zde nejen standardní signály z okolních spolkových zemí, jako je Sasko nebo Bavorsko, ale také vzdálenější lokality včetně Bádenska-Württemberska, kde se objevují i nově spuštěné vysílače, o nichž portál Digitální rádio vzhledem k jejich velké vzdálenosti od hranic neinformuje. Martínkovi se povedlo zachytit i lokální DAB+ multiplex LIKE_IIS z Erlangenu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související