Slovenský lovec zaskočil i vlastní komunitu, za příjmem DAB+ z Francie stojí pravděpodobně Perseidy

17. srpen 2020

Slovenskému lovci vzdálených signálů se podařil jen stěží uvěřitelný úspěch. V době vrcholícího pádu meteoritů z roje Perseid zachytil francouzský DAB+ multiplex ze vzdálenosti přes tisíc kilometrů.

Slovák, který si na Facebooku říká Majo, dekódoval při automatickém skenování prostřednictvím softwaru v počítači francouzský DAB+ multiplex Lyon-Etendu na kanálu 6A ze vzdálenosti 1052 km.

Vysílač Villefranche-sur-Saône / Pommiers má výkon 2,1 kW a je tak nereálné, aby ho bylo možné za běžných troposférických podmínek zachytit na takovou vzdálenost. Více méně se tak jednalo o obrovskou náhodu.

Zachycený francouzský DAB+ multiplex na Slovensku od uživatele Majo

„Na internetu jsem narazil jen na názory, které teoreticky ještě připouštějí odraz signálu v použitelném stavu přes Es vrstvu, ale už ne přes MS (meteorický roj, pozn. red.). Radioamatéři sice komunikují s využitím odrazu od stopy meteoru, ale využívají signál o šířce pár kHz, zatímco DAB+ je o šířce až 1,5 MHz. To by musel být takový výboj, aby na straně příjmu bylo ve stabilní kvalitě celé toto spektrum, navíc v trvání několika sekund, potřebných k bezchybnému načtení obsahu multiplexu,“ uvedl Majo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související