Lovec z Havířova zachytil v pondělí DAB multiplex britské BBC

14. únor 2023, aktualizováno

Inverzní počasí nad Evropou opět v těchto dnech přepisuje rekordy v oblasti dálkového příjmu. V Moravskoslezském kraji byl v pondělí 13. února zachycen signál DAB multiplexu britské veřejnoprávní instituce BBC. Čtenář Libor z Havířova připojil jako důkaz i dvouminutové video s ukázkou programové nabídky.

„Předpovědi nelhaly. Tady v Havířově to řádí jak v DAB+ tak i na FM. Potěšilo klasicky Německo 5C, 10A, 10D, 11D. Ovšem to co mi přiletělo na 12B jsem nečekal ani v tom nejdivočejším snu,“ napsal ve facebokové skupině Digitální rádio DAB+ Česká republika – oficiální diskuse pan Libor.

Signál multiplexu britské BBC se podařilo identifikovat prostřednictvím softwaru QIRX. Šlo o vysílače Meldrum (1602 km) a Gartly Moor (1622 km). Záznam obrazovky obsahuje jejich identifikaci s kódy TII 6206 a TII 6217.

Britské signály už byly zachycené v průběhu pondělního dopoledne v sousedním Polsku. „V Krakově a Płocku můžete slyšet stanice z Pontop Pike (Anglie), je to skoro 1500 km. Doporučujeme k poslechu, podle předpovědních map připadne na dnešní večer nejlepší tropo,“ napsal včera profil FMDX.pl.

autor: lukpo
Spustit audio

Související