Nejde vám Česká televize? Poradíme, co dělat, když je po vypnutí DVB-T černá obrazovka

28. listopad 2019

Česká televize dospěla v noci na dnešek k dalšímu historickému milníku – bylo ukončeno její DVB-T vysílání v Praze a části středních Čech. S tím souvisí řada otázek, na něž se nyní budeme snažit odpovědět.

Slyšeli jste o tom z televize nebo rádia, četli články v novinách a na internetu, a přesto vás to překvapilo. Česká televize vypnula v noci ze středy 27. na čtvrtek 28. listopadu pozemní digitální vysílání DVB-T v Praze a části středních Čech. Pokud jste ještě ve středu normálně její programy sledovali a nyní máte pouze černou obrazovku, případně váš set-top box je bez signálu DVB-T, nacházíte-li se na území hlavního města nebo jeho širokého okolí, týká se toto vypínání právě vás. Místo dlouhého článku máme pro vás jasného průvodce formou otázek.

Česká televize nasadila varovný piktogram

Týká se vypnutí DVB-T vysílání České televize právě mě?

Vypnutí České televize ve standardu DVB-T se týká všech obyvatel Prahy a středních Čech, kteří přijímají signál pozemní cestou. Blížící se vypnutí oznamoval v pravém horním rohu obrazovky piktogram – symbol vykřičníku s vysílačem. Pokud za svou televizi platíte UPC, O2, Skylinku, případně kterémukoliv jinému poskytovateli, vypnutí DVB-T se vás vůbec nedotknulo.

Jsem z Prahy/středních Čech, přijímám DVB-T a vypnutí České televize se mně vůbec nedotknulo.

Signál České televize přijímáte z vysílače, kterého se bude týkat vypnutí DVB-T až v pozdější vlně. Poznáte to jednoduše. V pravém horním rohu vidíte stále piktogram oznamující vypnutí.

Českou televizi přijímám i nadále, ale DVB-T signál se mi výrazně zhoršil.

Pokud jste neměnili nastavení televizoru, pravděpodobně přijímáte signál ze středočeské kóty Votice – Mezivrata, jejíž signál se s vypnutými vysílači částečně překrýval a fungoval stejně jako Žižkov a Cukrák na kanálu 53. Doporučujeme přechod na DVB-T-2, protože tomuto kroku se stejně nevyhnete. Pouze ho oddálíte do ledna příštího roku.

Chytrý televizor značky LG - Smart TV

Koupil jsem si nový televizor nebo set-top box a DVB-T2 stejně nezachytím.

Pokud jste si koupili přijímač s dekodérem H.265/HEVC – měl by mít na sobě samolepku „DVB-T2 ověřeno“ – pak bude problém na straně anténního sytému. S velkou pravděpodobností bydlíte v domě s takzvanou společnou televizní anténou (STA), kterou však nenechal správce (společenství) upravit pro potřeby nového standardu. Poznáte to jednoduše. Váš přijímač nenaladí žádný program, jehož název končí označením „T2“.

Koupil jsem si nový přijímač pro DVB-T2, programy jdou naladit, ale slyším pouze zvuk.

S největší pravděpodobností jste naletěli obchodníkovi, který vám prodal DVB-T2 set-top box nebo televizor bez podpory nového kódování H.265/HEVC. Tento přijímač doporučujeme okamžitě reklamovat.

Oficiální set-top-box pro DVB-T2 platformu freenet TV

Zatím jsem si nic nekoupil, co mám dělat?

Rozhodnutí je pouze na vás, musíte si ale položit několik otázek, které opět zodpovíme níže.

Kde koupit nový přijímač?

Pokud je to možné, svěřte se do rukou profesionálů. V případě, že kupujete televizor, můžete navštívit velké obchodní řetězce, set-top boxy již ale doporučujeme kupovat ve specializovaných prodejnách s televizní/anténářskou technikou. V těchto provozovnách vám většinou dokážou vždy fundovaně poradit. Zaměstnanci se specializují přímo na danou problematiku a nemají na starosti například i ledničky, pračky, mikrovlnné trouby nebo třeba počítače a neumí pouze „od každého něco“. Věřte nám, tuhle radu opravdu velmi oceníte.

Studio ČT 24 s redaktorkou Terezou Kručinskou

Chci přijímat programy ve vysokém rozlišení, ale mám starý (LCD) televizor.

Pokud máte skutečně televizor, který je takzvaně CRT, tedy DVB-T set-top box jste k němu připojovali prostřednictvím SCART kabelu, budete si muset koupit nový televizor. V případě, že byste si koupili pouze DVB-T2 set-top box, programy České televize byste sice naladili, vedle loga ČT byste viděli symbol HD, ale tyto kanály by nadále váš televizor zobrazoval pouze ve standardní kvalitě obrazu. CRT televizory neumí zobrazit vyšší rozlišení obrazu než SD. Rozhraní SCART také neumí přenést obraz v HD kvalitě, ale degraduje ho pouze do SD. Tyto kabely navíc bývají často poruchové.

Chci přijímat programy ve vysokém rozlišení, ale mám několik let starý televizor.

V takovém případě je skutečně nejelegantnějším řešením set-top box. Váš televizor – pravděpodobně několik let starý LCD nebo LED zobrazovač – uměl zobrazit programy ve vysokém rozlišení pouze s původním kódováním. Zde důrazně doporučujeme propojit tento zobrazovač se set-top boxem pomocí HDMI kabelu, který umí obraz v HD přenést.

Rád bych si přehrával pořady z archivu.

Funkci HbbTV, takzvané virtuální červené tlačítko, podporují standardně dnes snad již všechny televizory. Se stoprocentní jistotou to zjistíte v jeho manuálu. Pro tuto možnost je však nutné mít přijímač připojený k internetu. Bez toho doplňkové funkce využívat nemůžete. Televizor připojíte k internetu přes wifi nebo ethernetovým kabelem z modemu/routeru.

HbbTV televize Prima - dokumenty

Lze využívat HbbTV také v set-top boxu?

Ano, ale je to složitější. Drtivá většina set-top boxů prodávaných na trhu bohužel HbbTV nepodporuje. Vždy si tedy zjistěte, zdali daný přijímač disponuje funkcí HbbTV. Set-top box pak opět připojujete prostřednictvím wifi nebo ethernetové kabelu. Mějte na paměti, že i když lze přijímač připojit do internetu a nabízí odpovídající aplikace (například archivy), nutně to neznamená, že podporuje hybridní vysílání. Hledejte tedy ve specifikaci zkratku HbbTV. Set-top boxy, které umožňují přijímat hybridní vysílání, jsou také o něco dražší.

Problematika DVB-T2 mi stále není jasná. Kde hledat další informace?

Státní informační web www.televizezadarmo.cz.

Web České televize www.digict.cz, infolinka 261 13 61 13

Web Českých Radiokomunikací www.dvbt2overeno.cz, infolinka 800 929 929

Infolinka Digital Broadcasting 595 694 660

autor: lukpo
Spustit audio

Související