Česká televize plánuje spustit v DVB-T2 nové regionální verze stanice ČT 1

15. říjen 2019

Verze Čechy, Severní Morava a Jižní Morava doplní mutace Jihozápad a Severovýchod. Obsah první nové verze budou plnit regionální studia z Plzně a Českých Budějovic, druhou pak Ústí nad Labem a Hradec Králové.

Česká televize plánuje do roku 2021 spustit nové regionální verze kanálu ČT 1 HD. Verze Čechy, Severní Morava a Jižní Morava doplní mutace Jihozápad a Severovýchod. Obsah první nové verze budou plnit regionální studia z Plzně a Českých Budějovic, druhou pak Ústí nad Labem a Hradec Králové. Na konferenci Radiokomunikace 2019 to oznámil vedoucí vysílací techniky České televize Karel Trpák.

„Regionálnímu vysílání přikládáme velký význam,“ uvedl Trpák s tím, že s jeho rozšířením uspěl i generální ředitel Petr Dvořák v rámci svého kandidátského projektu.

Regionální vysílání nabídne Česká televize po startu DVB-T2 Multiplexu 21, který vznikne ze stávající Přechodové sítě 11, v níž jsou v současné době k dispozici kanály ČT 1 HD (Čechy), ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT :D HD, ČT art HD a ČT Sport HD. V Multiplexu 21 budou vedle programů České televize vysílat také stanice Českého rozhlasu. Podle Trpáka se musela Česká televize vypořádat s tím, že v DVB-T2 nebude možné veřejnoprávní multiplex regionalizovat, protože tato síť byla naplánována jako celoplošná.

Finální podoba Multiplexu 21 České televize

Vedoucí vysílací techniky České televize Karel Trpák uvedl, že celkový datový tok finálního DVB-T2 multiplexu bude 33,35 Mbps. S tímto prostorem tedy bylo nutné pracovat. Veřejnoprávní televize funguje s takzvanými dynamickými PMT tabulkami, kdy se Česká televize inspirovala u regionálního vysílání rakouské ORF 2. Tento model byl v případě ČT poprvé využit u satelitu, u terestriálního vysílání ale nebyl možný. DVB-T multiplex 1 proto odkazuje na jeden obrazový a zvukový tok a v čase regionálního vysílání dochází ke změně tabulek, které popisují obsah streamu (datového proudu).

Vzhledem k tomu, že nebylo možné přepnout pouze datové streamy, musela Česká televize přistoupit i ke změně vlastností samotného multiplexu, což ale některé přijímače v minulosti nepodporovaly. Tento problém však odstranil takzvaný D-book ze srpna 2016, což je specifikace pro výrobce, která určuje, co mají set-top boxy a televizory podporovat. „Nyní se v praxi ukázalo, jak byla role Českého telekomunikačního úřadu v této věci důležitá, a jak bylo důležité, že se České Radiokomunikace rozhodly certifikovat přijímače pro DVB-T,“ konstatoval Trpák.

autor: lukpo
Spustit audio

Související