Němci začínají pociťovat problémy při koordinaci nových DAB+ vysílačů a multiplexů

11. září 2019

Chystané kanály jsou buďto rezervovány německou veřejnoprávní institucí ARD nebo si je nárokují sousední země. Na problémy při rozšiřování digitálního rádia upozornil jeden z bloků technologického veletrhu IFA.

Německo podobně jako další země začíná pociťovat problémy při koordinaci nových vysílačů, případně připravovaných multiplexů. V rámci Digitálního rozhlasového dne, který proběhl na mezinárodním veletrhu IFA v Berlíně, to, jak upozornil portál Satellifax.de, zaznělo na jedné z odborných přednášek. Konkrétního řečníka bohužel web neuvádí. Příčinou je zejména dlouhodobá blokace technologie ze strany privátních vysílatelů a nutnost uvolnění případné frekvence pro jiné potřeby.

Chystané kanály jsou buďto rezervovány německou veřejnoprávní institucí ARD nebo si je nárokují sousední země. Tuto skutečnost potvrzuje i zjištění portálu Digitální rádio, který od operátorů registruje obtížný proces koordinaci DAB+ v nových lokalitách. Jedná se například o nutnost omezení vyzařovacího diagramu, případně úplně znemožnění využití daného kanálu. Řada kanálů, která byla například v Německu v minulosti rezervovaná pro potřeby digitálního rádia, už jsou v současné době nepoužitelné.

autor: lukpo
Spustit audio

Související