Německá veřejnoprávní televize ARD začala vysílat před čtyřiceti lety teletext

28. květen 2020

Za úspěchem teletextu stojí zejména jeho krátká textová sdělení, rychlost a technologie, která nepotřebuje připojení k internetu.

Německá veřejnoprávní televize ARD si připomene v pondělí 1. června čtyřicáté výročí teletextových stránek. Ve své době byl teletext jediným rychlým komunikačním prostředkem s divákem pro předání informací a pro mnoho z nich to platí i dodnes. Podle ARD stojí za dnešním úspěchem teletextu krátká textová sdělení, jednoduchá navigace numerickými klávesami odpovídající číslům stránek a celosvětová standardizace. Velmi populární je teletext také v České republice a byl implementován i pod virtuální červené tlačítko HbbTV.

Volker Herresová, programová ředitelka ARD, k významnému jubileu teletextu uvedla: „Před čtyřiceti lety měly veřejnoprávní televize ARD a ZDF odvahu zaplnit mezery na trhu a vytvořily sebevědomou nabídku informací, kterou obsahoval teletext. Teletext si našel u diváků své místo, ale i v roce 2020 šestnáct milionů uživatelů tuto technologii velmi oceňuje. Sama jsem jedním z nich, a proto k výročí velmi blahopřeji!“ Za vznik teletextu můžeme poděkovat zejména BBC, jejíž inženýři našli v 70. letech 20. století způsob, jak tuto technologii přenést k divákovi jako součástí televizního signálu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související