Teletext na televizi Prima končí, v éře DVB-T2 už se s ním nepočítá

15. leden 2020

Mediální skupina bude nadále tlačit zejména hybridní vysílání HbbTV. Diváci v něm najdou mimo jiné televizní archiv, tematické kanály nebo předpověď počasí.

Společnost FTV Prima už na svých programech nebude nabízet teletextový servis. Portálu Digitální rádio to potvrdila mluvčí firmy Gabriela Semová. Prima odpojila v nedávné době teletext u svých tematických kanálů v pozemním vysílání a na satelitu, nadále prozatím zůstává na hlavní stanici. Všiml si toho portál Parabola.cz. Prima je nyní aktivní zejména na poli hybridního vysílání HbbTV. 

„V rámci přechodu na DVB-T2 jsme se rozhodli ukončit službu teletext. Veškeré infomace o pořadech mohou diváci nadále dohledat na webu iPrima.cz či v rámci HbbTV televize Prima. Skryté titulky si mohou diváci naladit jako tzv. DVB titulky. Jak je mohou u své televize aktivovat, se nejlépe dozví v návodu svého televizního přijímače,“ uvedla pro portál Digitální rádio mluvčí Semová. 

V prostředí České republiky dominuje v oblasti teletextu veřejnoprávní televize. Nejnavštěvovanější zůstává dlouhodobě teletext na kanálu ČT 1, následuje ho kanál ČT sport. Čtenáři teletextu nepřibývají, ale ani nijak výrazně neubývají. Ze statistik pocházejících z roku 2018 vyplynulo, že celkový průměrný měsíční zásah teletextových stránek České televize činí 56 %. Z pohledu četnosti užití je to dokonce 84 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související