Německé rádio ochromili hackeři, Donau 3 FM se vrátilo k deskám a živé hudbě

19. leden 2024

Rozhlasová stanice Donau 3 FM, kterou lze zachytit při zlepšených příjmových podmínkách i na území Čech díky digitálnímu vysílání DAB+, se stala cílem úspěšného hackerského útoku. Útočníkům se podařilo ve středu 17. ledna vyřadit odbavovací systém a počítačovou síť, tým programu se musel vrátit k osvědčeným metodám vysílání známým z minulosti.

Čtěte také

O hackerském útoku informovala stanice přímo na svých webových stránkách. „Donau 3 FM se stala obětí rozsáhlého hackerského útoku a od té doby již většina digitálních zařízení stanice nefunguje. Hackeři požadují výkupné, aby zařízení znovu odemkli,“ reportovala stanice svým posluchačům. Vyřazeny byly mj. IT systémy a počítačová síť. Hackerům se podařilo do odbavení stanice nabourat díky tomu, že technologie jsou připojené k internetu.

Do tohoto případu se okamžitě zapojili kypernetičtí specialisté z ulmské policie, tedy regionu, kde tato stanice vysílá, a informován byl i úřad pro ochranu osobních údajů. Tým stanice nicméně vysílání nevypnul a vrátil se k osvědčeným metodám z uplynulých let, kdy byl leckdy internet ještě v plenkách a podobné útoky prakticky nehrozily. Vysílá se tedy z CD nebo dokonce desek, ve vysílání hrála i živá hudba. Stanice je součástí digitálního multiplexu OAS BW na kanálu 11B.

autor: lukpo
Spustit audio

Související