Německo oslavilo sedmdesát let vysílání v pásmu velmi krátkých vln, budoucnost vidí v DAB+

22. březen 2019

Bavorský rozhlas přiznává, že zavádění DAB+ bude během na dlouhou trať a pevný termín pro přechod a vypnutí VKV zatím v tuto chvíli neexistuje.

Německo si letos připomíná významné výročí v oblasti distribuce rozhlasového signálu. 28. února to bylo sedmdesát let od chvíle, kdy se zde ozvalo vysílání v pásmu velmi krátkých vln (VKV). Jak připomněl Bavorský rozhlas, prvenství v tomto směru získal mnichovský vysílač na kmitočtu 90,1 MHz. VKV vysílání zažilo v Německu poměrně rychlý boom, v roce 1950 následovaly známé kóty Wendelstein nebo Wurzburg. V roce 1954 bylo u našich západních sousedů v provozu sedmadvacet nových vysílačů, které již šířily VKV signál.

V sousedním Bavorsku je například v současné době v provozu okolo dvou set vysílačů a dokrývačů, které šíří v analogové podobě signál veřejnoprávního rozhlasu. Další vývoj předpokládá Německo směrem k digitálnímu rádiu, kde je možné nabídnout nejen všechny stávající programy v uspokojivé kvalitě, ale i stanice nové, a to včetně doplňkových služeb. Bavorský rozhlas přiznává, že zavádění DAB+ bude během na dlouhou trať a pevný termín pro přechod a vypnutí VKV zatím v Německu v tuto chvíli neexistuje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související