Německo slaví Světový den rádia v nejlepší možné kondici

13. únor 2023

13. únor stanovila organizace UNESCO jako Světový den rádia. Naši západní sousedé hodnotí rozhlasové vysílání jako rozmanité, populární a zejména digitální. Právě DAB+ přináší do éteru výrazně bohatší programovou nabídku, výrazně vyšší konkurenci mezi vysílateli a tím i kvalitnější obsah.

„Rozhlas je médium informací, které se dostává k největšímu počtu lidí na světě. Váží si ho jako spolehlivého zdroje relevantních a spolehlivých zpráv i v době krize. Klíčovou roli v tom hrají informační pořady vysílané regionálně a celostátně v síti ARD i pod hlavičkou Deutschlandfunk,“ informovala organizace Digitalradio Deutschland.

Rádio se v Německu poslouchá přibližně čtyři hodiny denně a digitalizace je hnacím motorem pokroku. Podle Mediální analýzy 2022 Audio roste zejména právě využívání programů šířených přes DAB+. V nejširší skupině posluchačů má DAB+ podíl 27 procenta (posluchači 14 let a více, MA 2022 Audio I: 24,5 procenta). 

Tento pozitivní vývoj se odráží i v prodejích přijímačů. Podle dat agentury GfK bylo loni 42 procent všech prodaných rádií vybaveno tunerem DAB+. I přes klesající celkovou situaci na trhu vzrostl podíl DAB+ zařízení oproti předchozímu roku o tři procenta. Zařízení s DAB+ představovala v roce 2022 třetinu celkového trhu rádií. Téměř každé desáté prodané rádio bylo hybridní, tedy kromě DAB+ nabízí i další možnosti příjmu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související